Zwanger

Zwanger

Ben je zwanger? Dan kun je je inschrijven via onze website bij “Kraamzorg Het Maantje”. Wil je ook nog iemand persoonlijk spreken? Ook dat kan. Neem dan contact op met ons kantoor. 

Als je je ingeschreven hebt via onze website, dan ontvang je binnen een 3 dagen een zorgovereenkomst per mail die je digitaal kunt ondertekenen. 

Voor je 30e week zwangerschap zal je een intakegesprek krijgen met één van onze intakers. Omdat onze intakers zelf ook kraamverzorgende zijn, kunnen zij jou heel goed uitleggen wat kraamzorg inhoudt en wat je van ons kunt verwachten. Ook kun je bij haar je wensen neerleggen. Van de intake ontvang je een digitaal verslag die vervolgens bij je dossier wordt gevoegd. Als het zo ver is dat je bevallen bent en je daadwerkelijk kraamzorg nodig hebt, dan kunnen we aan de hand van je complete dossier inspelen op je situatie en wensen / behoeften en bij de planning een goede invulling geven aan de zorg die je nodig hebt. Op deze manier wordt er niet alleen gekeken naar welke kraamverzorgende op dat moment beschikbaar is, maar ook welke kraamverzorgende het beste past in jouw gezinssituatie.

Tijdslijn zwangerschap

Als je 6 weken zwanger bent is je kindje (ook wel embryo genoemd) inmiddels zo’n 15 mm en krijgt zodoende vorm van een klein mensje.

Vanaf 8 weken is je kindje geen embryo meer, maar een foetus van ongeveer 4 cm lang. De foetus zweeft in het vruchtwater en is via de navelstreng met mama is verbonden. Je kindje zijn spiertjes werken nu, maar het kan bovendien een beetje bewegen en ook de vingertjes zijn gevormd.

Met 10 weken is je kindje ongeveer 4,5 cm groot, weegt zo’n 5 gram. De organen zijn daarom klaar voor de groei. Het staartje verandert in beentjes, maar ook de huid begint zich te vormen. Net zoals de aanleg voor de melktandjes al klaar is.

In de 11e week is het hartje van je kindje te horen.

Met 3 maanden is je kindje ongeveer 8 cm. Intussen weegt het zo’n 28 gram en maakt ook zijn eigen bloedlichaampjes aan. Met de sterker geworden spiertjes kan het al schoppen, de handjes samenknijpen, het hoofdje draaien en bijgevolg zich verplaatsen in je buik.

Je bent nu  4 maanden zwanger en je kindje is ongeveer 15 cm en het weegt zo’n 125 gram. Ook de geslachtsorganen zijn nu ontwikkeld en zodoende duidelijk te zien op de echo (jongen/ meisje?).

Met 5 maanden is je kindje ongeveer 23 cm en weegt het zo’n 380 gram. De hersenen zijn nu zodanig ontwikkeld dat intussen prikkels worden waargenomen. Het reageert op geluid, maar ook op licht (ondanks dat de oogjes nog gesloten zijn) en op lichamelijke inspanning van mama.

Vanaf 28 weken zwangerschap is je kindje al met al levensvatbaar.

Met 6 maanden is je kindje ongeveer 35 cm en het weegt zo’n 720 gram. De neusgaten gaan open, maar ook de ademhaling wordt geoefend. Daardoor slikt het af en toe wat vruchtwater en hieruit volgt dat het de hik krijgt en mama dit als kleine schokjes voelt. In het bijzonder kan je kindje de buitenwereld nu horen en door stemgeluiden net als muziek rustig ontspannen.

Met 7 maanden is je kindje ongeveer 38 cm, weegt het zo’n 1300 gram. Het beweegt voortdurend en intussen gaat het steeds meer met het hoofdje naar beneden liggen voor de bevalling. Tenslotte is het spijsverteringskanaal aan het oefenen door wat vruchtwater in te slikken.

Met 8 maanden is je kindje ongeveer 40 cm en weegt het zo’n 2500 gram. De kleur verandert van bloedrood naar zachtroze ten gevolge van de vetlaag. Het ligt nu voortdurend met het hoofdje naar beneden.

Nu je 9 maanden zwanger bent is je kindje helemaal klaar om geboren te worden.

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders wil vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Hoe gaan zij te werk?
Zij verzamelen urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Met dit hormoon kunnen farmaceutische geneesmiddelen gemaakt worden, die later worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Meedoen kan vanaf de 6e t/m 16e week dat je zwanger bent (dan bevat je urine het meeste hCG-hormoon).

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent t/m de 11e week van je zwangerschap kun je je bij hen aanmelden.

Aanmelden kan via het gratis telefoonnummer 0800-0228070. Informatie tref je op hun website.

De bevalling

De à-terme datum is de uitgerekende datum waarop je kindje volgroeid is en jouw lichaam klaar is om het kindje geboren te laten worden. Deze datum wordt door de verloskundige vastgesteld. 

De meeste bevallingen vinden tegenwoordig in het ziekenhuis plaats. Indien je bevalling voor 37 weken bevalt is dat te vroeg, waardoor je bevalling altijd in het ziekenhuis plaats zal vinden. Indien je na 42 weken zwangerschap bevalt, dan zul je ook in het ziekenhuis bevallen. Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap is de periode waarin je thuis mag bevallen (indien je geen medische indicatie hebt), maar er ook voor kunt kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen.

Bij een ziekenhuisbevalling word je begeleid door je verloskundige en/ of de gynaecoloog. Bij een thuisbevalling word je begeleid door je verloskundige en één van onze kraamverzorgenden.

Een bevalling kan zich aan op de volgende manieren aankondigen:

  • Harde buiken en voor-weeën.
  • Het breken van de vliezen.
  • Licht vaginaal, vaak slijmerig bloedverlies.
  • Het verlies van de bloedprop.

De bevalling is begonnen als:

De weeën regelmatig komen en langer aanhouden met kortere tussenposes (om de 3-4 minuten, minstens een uur lang. 

Met je verloskundige en/ of behandelend arts neem je contact op als de bevalling zich aankondigt. Wil je thuis bevallen, dan zal de verloskundige je melden wanneer je ons mag bellen. 

Bevallingslijn 088-795 00 69 (optie 2)

De bevallingslijn kun je bellen indien: 
 
  1. Indien er tekenen zijn van aankomende bevalling (thuis- en ziekenhuisbevalling, zodat wij rekening kunnen houden met het inzetten van een kraamverzorgende).
  2. bij opname ziekenhuis (zodat wij rekening kunnen houden met het inzetten van een kraamverzorgende).
  3. na bevalling (wij zullen je dan een aantal vragen stellen over bevalling, geboorte en vervolgtraject). 
  4. indien daadwerkelijk op weg naar huis (wij sturen een kraamverzorgende). 
’s Nachts alleen bellen indien er echt spoed is.